Stap over op Google Analytics 4!

Wat is Google Analytics?

Google Analytics verzamelt en analyseert alle websitestatistieken. Voorheen werd dit gedaan met Universal Analytics, maar het is tijd voor vernieuwing! Online marketing lang ligt flink onder vuur als het gaat om privacy. Om aan de regels te voldoen, heeft Google een nieuwe manier van tracking gerealiseerd in de vorm van Google Analytics 4 (GA4). Dit nieuwe platform heeft nieuwe datamodel en nieuwe functionaliteiten. GA4 is meer gericht op de toekomst, privacy en het verbeteren van de gebruikerservaring.

GA4 nog niet geïnstalleerd? Dan adviseren wij je zeker om dit op je website te (laten) instellen, hoe sneller hoe beter!

Waarom overstappen?

Vanaf 1 juli 2023 verzamelt Universal Analytics geen data meer. Dat lijkt misschien nog ver weg, maar komt steeds dichterbij. Je ontkomt er dus niet aan om over te stappen naar Google Analytics 4. Om je hoofd boven water te houden bij alle nieuwe ontwikkelingen, raden wij je aan om zo snel mogelijk over te stappen. Met GA4 begin je namelijk helemaal opnieuw, zonder historische data uit Universal Analytics. Dus hoe eerder je begint met het verzamelen van nieuwe data in GA4, des te beter en completer je gegevens zijn.

Wat is er nieuw?

  • Het eerste grote verschil zit hem in de manier van het tonen van de resultaten. Op dit moment worden in Universal Analytics de resultaten getoond op basis van allerlei acties, zoals paginaweergaven en sessies. GA4 daarentegen maakt gebruik van een event-based datamodel voor metingen. Het voordeel hiervan is dat je dankzij deze events het gedrag van de bezoeker veel gedetailleerder in kan zien en hierdoor beter kunt inspelen op de klantreis.
  • Privacy is een topprioriteit in het nieuwe systeem, GA4 anonimiseert daarom alle IP-gegevens. Het uitsluiten van IP-adressen van bijvoorbeeld je eigen bedrijf of je marketingbureau, is daardoor niet meer mogelijk.
  • GA4 is gebaseerd op zogeheten machine learning en big data. Hierdoor kun je voorspellingen doen op basis van deze data, om hiermee bijvoorbeeld interessantere doelgroepen te achterhalen.
  • Je dashboard binnen Analytics heeft een flinke verandering ondergaan, zowel tekstueel als visueel. Zo is het bouncepercentage verdwenen en moet je zelf custom rapporten aanmaken om de reis van de websitegebruikers in te zien (padverkenning). 

Aan de slag met Google Analytics 4!

Wacht niet langer en stel vandaag nog GA4 in voor je website. Hulp nodig met het instellen van GA4? Wij stellen dit graag voor je in! Voor de klanten van Blub stellen wij dit uiteraard automatisch in, geen zorgen! 😉