E-mailmarketing anno 2021

E-mailmarketing

E-mailmarketing is hét marketing- en communicatiekanaal voor het overbrengen van een boodschap naar een geïnteresseerde doelgroep. Bij veel bedrijven is e-mailmarketing het vergeten kindje. Het wordt vaak gezien als een bij taak waardoor marketeers en communicatiemedewerkers de taak niet op zich nemen. Zonde als je het ons vraagt! Marketing via e-mail is namelijk een vorm van direct marketing omdat de boodschap direct op de ontvanger wordt overgebracht. Hierdoor is het voor elk bedrijf interessant. Communication is key wordt wel eens gezegd, en terecht!

Voordelen e-mailmarketing

Het inzetten van e-mailmarketing als kanaal bevat veel voordelen. Wij sommen de belangrijkste voor je op:

  • E-mailmarketing kost relatief weinig: anders dan bij de hoge kosten van direct mail door bijvoorbeeld drukwerk en enveloppen, kost een e-mail sturen naast tijd erg weinig.
  • E-mails kunnen op elk moment verstuurd worden en komen in een mum van tijd binnen in de mailbox van de doelgroep. Bovendien scoort e-mail nog steeds beter dan social media, omdat bijna iedereen in het bezit is van een mailadres.
  • E-mail blijft populair: in de afgelopen jaren zijn er al een aantal online kanalen over boord geslagen… E-mail heeft het hoofd altijd boven water gehouden en is al 43 jaar populair.
  • E-mail is een vrij kanaal: in tegenstelling tot veel social media kanalen, is e-mail niet van één eigenaar. Er zijn meerdere aanbieders waarbij je een e-mailadres kunt registreren. Ook heb jij het beheer altijd in handen. Onafhankelijkheid is erg belangrijk voor een goede marketing.
  • E-mailmarketing is erg goed meetbaar: door het gebruik van e-mail-marketingsoftware krijg je inzicht in veel verschillende cijfers. Je kunt bijvoorbeeld zien of mensen vanuit de e-mail hebben doorgeklikt naar je website of artikelen en of er hierdoor conversies hebben plaatsgevonden.
  • Persoonlijke boodschap: via e-mail kun je je doelgroep heel persoonlijk aanspreken. Je kunt de voornamen plaatsen in de aanhef of content plaatsen op basis van interesses. Door deze aspecten is e-mailmarketing zeer effectief.
  • De doelgroep is makkelijk te segmenteren: via e-mail kun je makkelijk verschillende doelgroepen bereiken. Wil je je hele doelgroep mailen of juist een klein deel ervan? Alles kan, je kunt namelijk eenvoudig segmenteren op bijvoorbeeld het geslacht en de geografische gegevens.
  • Voorkeur voor e-mail reclame: uit onderzoek blijkt dat de meeste consumenten, maar liefst 69%, reclame bij voorkeur via de mail ontvangt.
e-mailmarketing

Nadelen e-mailmarketing

Na een stukje over voordelen voel je als lezer de tegenhanger vaak al aankomen, namelijk de nadelen. Wij zijn van mening dat er bij e-mailmarketing maar één nadeel bestaat en dat is de slechte reputatie van e-mailmarketing. Bijna iedereen denkt bij aan e-mailmarketing aan het versturen van ongewenste e-mail, ook wel SPAM genoemd. Bedrijven kiezen er hierdoor voor om e-mailmarketing achterwege te laten. Zij zijn bang dat hun e-mails als ongewenst worden beschouwd door klanten. Maar tegenwoordig is er een strenge regelgeving en zijn er goede richtlijnen rondom e-mailmarketing. Door de Europese privacywetgeving (ook wel bekend als de AVG regelgeving) kunnen er zelfs boetes gegeven worden voor bijvoorbeeld het kopen van mailinglijsten met duizenden emailadressen. Tevens moeten marketeers altijd toestemming hebben om contactpersonen te mailen. Deze toestemming moeten de gebruikers zelf afgeven, waardoor je weet dat zij open staan om mailings te ontvangen.

E-mailmarketing door Blub

Zoals je hebt gelezen is het verstandig om e-mailmarketing op te nemen in je marketingstrategie. Het is hét kanaal om direct in contact te komen en blijven met je doelgroep en op een vrij snelle, makkelijke manier een persoonlijke boodschap over te brengen. Ben je geïnteresseerd in e-mailmarketing binnen de marketingmix voor jouw bedrijf? Onze gespecialiseerde marketeers helpen je vraag verder. Neem gerust contact met ons op!