7 tips voor een pakkende websitetekst

Schrijf in de taal van je doelgroep

Allereerst is het belangrijk om in de taal van je doelgroep te schrijven! Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het grootste deel van de Nederlanders het liefst teksten op taalniveau B1 leest. Taalniveau B1 staat voor eenvoudig Nederlands. Teksten op dit niveau bevatten korte, actieve zinnen en woorden die bijna iedereen gebruikt.

Let op de scanbaarheid

Ten tweede is het belangrijk om je websitetekst scanbaar te maken, dat wil zeggen dat je een logische opbouw moet gebruiken in jouw websiteteksten. De meeste mensen zijn op zoek naar een bepaald stukje informatie. Het is aan jou als websitetekstschrijver om ervoor te zorgen dat de bezoeker zo snel mogelijk zijn gewenste informatie vindt. Essentieel voor een goede opbouw is het gebruik van kopteksten met een opvallende opmaak. Denk hierbij aan kopteksten met een groot lettertype, meer witruimte en een iets andere kleur dan de rest van de tekst. Wat de scanbaarheid van een websitetekst ook bevorderd is het gebruik van dikgedrukte en schuingedrukte tekst. Dit moet niet te veel voorkomen en kun je dus gebruiken bij belangrijke begrippen.

Zorg voor pakkende alinea’s

Een heel belangrijk onderdeel wat voor een groot deel bepaalt of de bezoekers blijven hangen op je website is de lengte en indeling van alinea’s. Een lengte van maximaal 5 regels per alinea verhoogt de scanbaarheid van je website en leest het fijnst. Het is van groot belang dat de kernzin van een alinea in de eerste of soms tweede zin staat.

Voeg interne linkjes toe

Ook niet geheel onbelangrijk zijn interne linkjes. Duidelijke linkteksten zorgen er namelijk voor dat de bezoeker zijn customer journey veel makkelijker en sneller doorloopt. Door het gebruik van interne linkjes komt de bezoeker gemakkelijk op de pagina waar hij zijn gewenste informatie vindt. Door een snel en makkelijk proces blijft de bezoeker geboeid op jouw website en neemt het aantal afhakers af. De bezoeker zal hierdoor eerder overgaan tot een call to action!

Zorg voor sterke call to actions

Het uiteindelijke doel van bijna alle websites is dat de bezoeker een actie onderneemt. Dit kan zijn het kopen van een product, een offerte aanvragen of contact opnemen met jouw bedrijf. Een zogeheten call to actionleidt tot de volgende stap in het proces. Zorg ervoor dat de button een opvallende opmaak heeft, zodat deze niet te missen is.

Maak de tekst SEO-proof

Hoewel je een tekst eigenlijk voor je bezoekers schrijft, moet je ook voor Google schrijven. Het is belangrijk dat Google begrijpt waar je website over gaat, Google haalt namelijk bezoekers naar je website. Door de woorden waarop je gevonden wilt worden te gebruiken in de paginatitel, eerste zin van de alinea, kopteksten, naam en alt tekst van afbeeldingen en de URL wordt je website SEO-proof. Ook de opbouw van de teksten en het juiste gebruik van headings is een belangrijke factor als het gaat om de vindbaarheid. SEO-optimalisatie is als je het ons vraagt dus écht een vereiste voor een goede website!

Kort maar krachtig

Ten slotte is het belangrijk dat een websitetekst niet te lang is. De belangrijkste informatie moet verteld worden, het is niet nodig om er veel tekst omheen te schrijven, anders haakt de bezoeker af. Korte en krachtige teksten dus! Wel is het slim om als aanvulling op de tekst beeld en video’s in te zette

Wij helpen je graag!

Heb jij moeite met het schrijven van de juiste websiteteksten? Bij BLUB-media zit er een ervaren team van marketeers voor je klaar met een passie voor tekstschrijven. Neem gerust contact met ons op, zodat wij samen de mogelijkheden kunnen bespreken om de websiteteksten op jouw website te optimaliseren!