Adverteren op TikTok

Wat is TikTok?

TikTok is een gratis sociale media app waar gebruikers de mogelijkheid krijgen om filmpjes met geluid en visuele effecten te delen van maximaal 3 minuten. Dit kunnen allerlei soorten filmpjes zijn: dansfilmpjes, playbackfilmpjes, grappige filmpjes, life-hacks etc. TikTok onderscheidt zich van Instagram en Facebook door de zogenaamde “For you page”, ook wel FYP. De FYP is een hoofdscherm waar door middel van een algoritme video’s worden vertoond die de gebruiker leuk vindt. Momenteel heeft een platform ruim 1 miljard gebruikers. Dit zijn dus niet de accounts die je volgt, hun video’s worden op een apart scherm weergegeven.

Goed om te weten over TikTok

Op TikTok kun je gemakkelijk veel bekeken worden zonder dat je veel volgers of likes moet hebben. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je aan de slag gaat met TikTok.

  • Het platform heeft veel gebruikers, waardoor je je product of dienst goed onder de aandacht kunt brengen. Met adverteren kun je je doelgroep ook goed targeten door een bepaalde locatie aan te stellen en een bepaalde leeftijdscategorie.
  • Je kunt het imago van je bedrijf goed overbrengen door het plaatsen van creatieve filmpjes.
  • Ga je aan de slag met adverteren? Houd er dan rekening mee dat TikTok duurder is dan Facebook en Instagram met minimaal 20 euro per dag. 
  • De gebruikers van TikTok bestaan momenteel voornamelijk uit 15 t/m 24 jarige. Hen vind je niet meer snel op andere social kanalen als Facebook en Instagram, waardoor TikTok hét ideale kanaal is om hen te bereiken. De oudere leeftijdscategorieën zijn ook steeds meer in opkomst, dus dit is goed om in de gaten te houden!

TikTok adverteren

TikTok adverteren wordt vooral gebruikt voor het vergroten van de naamsbekendheid, om promotie maken voor een product/ dienst of om klanten een kijkje te geven achter de schermen. Voor het adverteren op TikTok zijn de volgende mogelijkheden:

In-feed advertentie

Advertentie in de vorm van een kort filmpje met een duur van 15 tot 60 seconden. Deze advertentie komen gebruikers tegen op hun For You Page. Het voordeel van een in-feed advertentie is dat je zelf je budget kunt bepalen.

Brand takeover advertentie

Deze advertentie zit gekoppeld aan een bepaalde categorie. Alleen de gebruikers die geïnteresseerd zijn in deze categorie krijgen de advertentie te zien. Zo krijgen alleen gebruikers die geïnteresseerd zijn in jouw product/ dienst.

Topview advertentie

Deze advertentie ziet een gebruiker meteen wanneer hij/zij TikTok opstart. Het voordeel van deze advertentie is dat je als bedrijf meteen de volledige aandacht trekt.

Branded hashtag challenge

Dit soort advertenties werken anders dan de eerder genoemde advertentiemogelijkheden. Het bedrijf bedenkt een hashtag waaraan een challenge verbonden zit. TikTok maakt hiervoor een landingspagina waar alle TikToks komen te staan met de betreffende hashtag. Deze landingspagina blijft twee maanden bestaan.

Branded effects

Met branded effects of lenzen kun je als bedrijf zelf effecten, lenzen en stickers maken zodat gebruikers van TikTok deze kunnen gebruiken. Je zet de gebruiker aan om actief aan het werk te gaan met de lens.

Hoe ziet een TikTok advertentie eruit?

We nemen de datingsapp Happn even als voorbeeld. Happn heeft een tijdje geleden veel geadverteerd met verschillende soorten advertentiemogelijkheden op TikTok. Happn wil op TikTok een belangrijke boodschap overbrengen, namelijk: Download de app als single dame of heer, want dan ben je niet meer langer single. Er worden duidelijke call to action gegeven.

Aan de slag met TikTok advertenties!

Wil jij meer uit je marketing halen? Begin dan eens met het adverteren op TikTok. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken, testen en optimaliseren van je advertenties? Blub staat voor je klaar!